Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

ΤΑ ΣΑΝΤΟΥΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟΥ ΑΓΙΑΣΟΥ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΙΓΡΙΟΥ


  Πρωινό  3-8-2012,  μόλις είχα φθάσει  από την Αθήνα στην Αγιάσο.
- Θα συνοδεύσεις τα παιδιά του Αναγνωστηρίου στο Σίγρι; με ρώτησε  ο πρόεδρος του Αναγνωστηρίου  Κλεάνθης Κορομηλάς. Θα πάτε με το λεωφορείο σήμερα το απόγεμα για να παίξουν στη συναυλία οι μαθητές του Αναγνωστηρίου με τα σαντούρια τους στο υπαίθριο αμφιθέατρο του του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας  (απολιθωμένου δάσους) στο Σίγρι.
-Και βέβαια του αποκρίθηκα, χωρίς δεύτερη σκέψη. Είχα πολλά χρόνια να πάω στο Σίγρι, θα ήταν για μένα μια ευκαιρία να δω και το μουσείο και το γραφικό Σίγρι. 
Το Σίγρι, ήταν από τις λίγες τοποθεσίες που με είχαν σημαδέψει από τα μαθητικά μου χρόνια, από  τότε που διοργανώναμε τις μονοήμερες σχολικές εκδρομές. Το είχα πάντα στη σκέψη μου και στην καρδιά μου. Όχι ότι είχα κάτι ιδιαίτερο, αλλά ο τόπος αυτός έχει κάτι που με συναρπάζει. 


- Ώρα 6 το απόγεμα, ξεκινήσαμε με το λεωφορείο για το Σίγρι με οδηγό τον Γιώργο  Γρημανέλλη, όπως τον αποκαλούν στο χωριό  ‘’Μακεδόνα’’,  πολύ καλός οδηγός και  προσεκτικός. 
Σε 2,5 ώρες περίπου, φθάσαμε στο πανέμορφο Σίγρι. Ο ήλιος είχε πάρει θέση στον ορίζοντα,  έτοιμος να βασιλέψει.  Σε λίγο θα χανόταν πίσω από τις βουνοκορφές του Αγίου Όρους, για να συνεχίσει το μακρύ καθημερινό ταξίδι του. Εμείς, με τη φωτογραφική μηχανή η με το κινητό, αποθανατίσαμε ένα καταπληκτικό ηλιοβασίλεμα με φόντο το μοναδικό νησάκι ‘’Νησιόπη’’.


Μια μικρή ξενάγηση στο χώρο του μουσείου από τον διευθυντή και εν συνεχεία  προβολή ταινίας για το πώς δημιουργήθηκε αυτό το μοναδικό φαινόμενο των απολιθωμάτων, αποτελούσε μέρος της φιλοξενίας.


Στην έναρξη της εκδήλωσης, ο Διευθυντής του Μουσείου Αναπλ. Καθ. Νίκος Ζούρος, αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Μουσείου ώστε να αποτελέσει ένα ζωντανό οργανισμό στην περιοχή της δυτικής Λέσβου, ακόμα και στην δύσκολη οικονομική περίοδο που όλοι μας βιώνουμε. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε το Αναγνωστήριο Αγιάσου, για τη συνεργασία και την προθυμία ανταπόκρισης στην πρόσκλησή του για μια μουσική βραδιά, κάτω από την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο  στο Σίγρι. 
Ευχαρίστησε  ειδικότερα τους μαθητές και το μουσικοδιδάσκαλο Κώστα Ζαφειρίου για τη συμβολή τους στη διατήρηση της τοπικής παραδοσιακής μουσικής.

- Από μέρος του Αναγνωστηρίου,  η εκπρόσωπος και μέλος του  διοικητικού Συμβουλίου Γιώτα Μαϊστρέλλη,  ανταπέδωσε  το χαιρετισμό και ευχαρίστησε τον διευθυντή του μουσείου για τη φιλοξενία, επισημαίνοντας ότι, το Αναγνωστήριο  ανταποκρίνεται  πάντα με προθυμία σε  τέτοιες   προσκλήσεις. 




Η παράσταση άρχισε. Στο μικρό θεατράκι του μουσείου είχε μαζευτεί πολύς κόσμος, Έλληνες και ξένοι που ήρθαν για να παρακολουθήσουν τα παιδιά του Αναγνωστηρίου που με  θα τους κράταγαν μουσική συντροφιά με τα σαντούρια τους. 


Ήταν μια εξαιρετική μουσική βραδιά, κάτω από το φως της Αυγουστιάτικης πανσελήνου.
Στο  κατάμεστο υπαίθριο αμφιθέατρο, το κοινό απόλαυσε μια ξεχωριστή συναυλία από τα Σαντούρια του Αναγνωστηρίου Αγιάσου, που παρουσίασαν σκοπούς και τραγούδια από τη Λέσβο και τη Μικρασία.



Στη συναυλία τραγούδησαν και έπαιξαν οι μαθητές του Αναγνωστηρίου Αγιάσου: 
Κατερίνα Κουτσκουδή-Βουρλή (τουμπελέκι),
Μαρία Μαγλογιάννη (νταϊρέ), 
Μιλτιάδης Αργύρας (σαντούρι),
Σταυρούλα Βεγιάζη (σαντούρι),
Άρτεμις Γεωμηλά  (σαντούρι),
Γεώργιος Δελόγκος  (σαντούρι - τραγούδι),
 Πηνελόπη Ζαφειρίου  (σαντούρι), 
Μυρσίνη αρακωνσταντή  (σαντούρι), 
Μυρσίνη Κουτσκουδή-Βουρλή  (σαντούρι - τραγούδι),
 Δημήτριος Σκλεπάρης  (σαντούρι),
 Ιωάννα Καρακωνσταντή  (τραγούδι).
Τους μαθητές συνόδευε με την κιθάρα ο μουσικοδιδάσκαλος Κώστας Ζαφειρίου.
  





Η επιστροφή μας αργά το βράδυ με το λεωφορείο ήταν το κάτι άλλο. Μια επιστροφή που δεν θέλαμε να τελειώσει. Το κέφι των παιδιών,  στο αποκορύφωμα. Ο Γιώργος, η Μυρσίνη, η Μαρία, ο Δημήτρης, η Σταυρούλα ήταν το επίκεντρο της διασκέδασης. Τα τραγούδια και ο χορός , ασταμάτητα μέχρι που φτάσαμε στο χωριό. Μετά από όλα αυτά άνοιξε σε όλους η όρεξη και φθάνοντας μας περίμεναν πλούσια εδέσματα στο καφενείο του  ‘’Κατσαμπού’’.
- Ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά του Αναγνωστηρίου που συμμετείχαν σ΄αυτή την  εκδήλωση καθώς και σε κάθε  άλλη εκδήλωση, που με τα σαντούρια τους δίνουν το παρών στα μουσικά δρώμενα.
 Σ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: